God GRÖN jul!

 I Okategoriserade

Julen knackar återigen på dörren. I mitt fall har den planerats och varit påtänkt ett par månader. Julbordsplanering kräver sin tid, och det är alltid lika roligt att rota fram de gamla favoriterna, spana efter nya idéer och skapa klassiska rätter och göra något nytt och roligt med de. Det matiga på julbordet står mig allt som oftast närmast hjärtat. Hemma hos familjen har det alltid lagats julmat från grunden, allt från älgköttbullar, pappas inlagda sill, egenstoppad korv, nybakat kakebröd och dopp i grytan. Det kommer nog alltid finnas kvar, men de senaste åren har det blivit mycket gröna inslag på vårt julbord och nu börjar även det som var ”nyheter” för några år sedan ta en given plats på julbordet.

Nu är julen nära på riktigt. I år var det premiär med vegetariskt julbord på min arbetsplats Skårs gård  —> www.skarsgard.se
Här kommer lite tips och recept på mina och många kunders favoriter från det gröna julbordet.


Portabello”sill” med vitlök och örter

5 st portabellosvampar

3 msk kikärtsspad
½ tsk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 dl neutral rapsolja

  1. Skiva portabellon, torka i torkugn ca 2 timmar så vätskan dras bort och mer smak och struktur kommer fram.
  2. Mixa kikärtsspadet med senap, vinäger, vitlök, örter och kryddorna.
  3. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Häll inte för snabbt, då finns det risk att majonäsen skär sig.
  4. Fortsätt mixa tills du får en fluffig majonäs som sedan blandas ihop med den torkade skivade portabellon.

Oliv-kaprisjansson

1 kg mjölig ekologisk potatis
1 gul lök
60 g kapris
100 g svarta urkärnade oliver
5 dl havregrädde
1/2 dl ströbröd
Salt, svartpeppar

  1. Skala och strimla potatis.
  2. Skala och skiva lök tunt.
  3. Fördela potatis, lök, kapris, oliver i en smord ugnsfast form. Häll på grädden och toppa med ströbröd.
  4. Grädda i ugnen 180 grader i ca. 45 minuter eller tills den känns mjuk och ytan fått fin färg.


Tofu”skagen”

1 pkt fast tofu
1 liten rödlök
1 citron, skal + saft av 1/2 citron
2 kokta potatisar
1/2 dl finhackad dill
1 msk tångkaviar
2 dl vegansk majonäs (Gör som ovan i ”sill”receptet utan vitlök & örter, eller köp färdig)
Oatly I fraiche 1 dl
Salt, vitpeppar

  1. Smula tofun ner i en skål.
  2. Finhacka rödlöken och kokt potatis.
  3. Zesta citronskal och pressa i citronsaft
  4. Blanda i tångkaviar, dill, majonäs, havrefraiche och smaka av med salt & vitpeppar


Kimchislaw

1 kg salladskål
½ dl salt
200 g morot
200 g purjolök
200 g rättika
1 msk chilipulver
2 klyftor vitlök riven
30 g ingefära
2 msk ättika
1/2 strimlad chili
2 tsk råsocker

Vegansk majonäs Ca.2 dl

1. Ansa och rengör salladskålen, skiva tunt. Lägg i saltet och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar tills att saltet har dragit ur spänsten på salladen, skölj sedan i kallt vatten så att saltet avlägsnas och låt det rinna av.
2. Ansa och rengör moroten, rättikan samt purjolöken, skiva alla grönsaker så tunt som möjligt. Blanda med den saltade kålen.
3. Blanda chilin, vitlöken, ingefäran, sockret samt 2 msk ättika till en chilipasta.
4. Blanda chilipastan med grönsakerna i en stor skål, massera in smakerna.
5. Blanda i majonäsen och servera.


VILL NI BESTÄLLA GRÖN JULMAT TILL JULAFTON?
Skicka mig ett mail till hej@cissiurbanke.se


GOD JUL och var rädda om varandra!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt